Magistrát mesta Ishøj (Dánsko) sa rozhodol skompletizovať osvetlenie pre centrum mesta vrátane nadväzujúcich štvrtí a kruhového objazdu. Ide o pokračovanie úspešného projektu svetelného dizajnu pre predstaničné námestie.

Dátum: 18.06.2015
Kategórie: Iné  Architektúra 
Súvisiace produkty: G-Spot 

Koncepcia je o umeleckom stvárnení elementu vody, ktorý vytvára vizuálnu linku na prímorské prostredie mesta a na Múzeum moderného umenia Arken. Voda, ako ústredný kreatívny prvok, je vyjadrená vo farebných tónoch architektonického osvetlenia a v projektovaných obrazoch, ktoré dotvárajú príbeh mesta a unikátnu atmosféru.

S cieľom vytvoriť spojité osvetlenie v oblasti, dizajnér rozšíril svetelný koncept a priradil každej oblasti vlastný element. Voda pre predstaničné námestie, Oheň pre vysoké fasády v centre mesta, Zem pre mestský park a Vzduch pre mosty.

 

Fasády vysokých budov v centre sú nasvietené plošnými reflektormi SixPack a P-5 od SGM. Červená farba slúži elementu Oheň a zároveň ako kontrastná voči modrým a bielym tónom v železničnej stanici a okolí. Reflektory vynikajú vo svetelnom toku, vo výkone a zároveň dizajne, preto boli vybraté pre tento projekt svetelného dizajnu. Skombinovali sa rôzne vhodné uhly vyžarovania lúčov aby sa dosiahlo rovnomerné a intenzívne osvetlenie s minimálnym zbytočne rozliatym svetlom a minimálnym svetelným znečistením. Aby svetlo dosiahlo zvolené fasády, boli reflektory umiestnené na nižšie strechy okolitých budov a na stĺpy. Farebné prevedenie svietidiel bolo prispôsobené tak, aby ladilo s hliníkovým výzorom stĺpov.

 

Náročná, ale zvládnuteľná výzva bolo osvetlenie kruhového objazdu pred západným vstupom do centra mesta. Úmysel dizajnéra bolo zariadiť kruhový objazd s vodným motívom, podobne ako na námestí pred stanicou. Umiestnenie reflektora na stĺp sa ukázalo ako nevhodné kvôli veľkosti objazdu a malo by negatívny dopad na vzhľad lokality, zvlášť počas dňa. Použitie viacerých zdrojov svetla by vyžadovalo rozdelenie projektovaného obrazu na menšie časti, ktoré je potrebné znova spojiť do dokonalej projekcie.

Svetelno-dizajnérska firma AF Lighting našla nezvyčajné riešenie. Umiestnili rotačný LED projektor G-Spot vo vzdialenosti 50 metrov od kruhového objazdu, na vrchol 35 metrov vysokej budovy, s cieľom vytvoriť perfektný, ostrý a atraktívny obraz troch rozličných vodných kruhov.

S podporou výrobcu SGM Lighting, dizajnér vykonal test projektora pre overenie vhodnosti riešenia. Skúška potvrdila, že G-Spot je správna voľba.

Ako sa vyjadril elektro-svetený technik F. Borello: "Produkt je výborný vďaka vysokému krytiu IP65 a vďaka efektívnej LED technológii. Skvelý optický systém umožňuje optimálne zaostrenie a priblíženie 3 projekcií. Miešanie farieb je jednotné a hladké a projekcia má rovnakú kvalitu ako tá pred stanicou, kde sme použili výbojkové zdroje. S výsledkom sme veľmi spokojní."

Franziska Bönecke, svetelná dizajnérka a manažérka projektu: "Trasa lúča z vrcholu budovy na povrch objazdu je približne 60 metrov a vyžaduje to najmenší uhol lúča aby zapasoval na priemer objazdu. Svetelné šablóny ("gobá") boli vytvorené na mieru a obraz upravený, aby boli projektované kruhy dokonale okrúhle presne podľa objazdu samotného. Jedenkrát do mesiaca kruhy zmenia tvar a pridajú trocha zmeny do nočnej scény."

 

Rotačný projektor bol nafarbený výrobcom na bielo, podľa želania zákazníka, aby sa minimalizovala jeho viditeľnosť na streche počas dňa a aby splynul s ostatným zariadením.

 

Franziska Bönecke ďalej dodáva: "Osvetlenie sme realizovali priamo na mieru kruhového objazdu - vyhli sme sa oslneniu a iným vyrušujúcim vplyvom svetla. Mnohí sú prekvapení dojmom, že vodné kruhy sa zrazu objavili a v okolí niet žiadneho zdroja svetla. Pri skúmavejšom pohľade môže pozorný divák spozorovať jediné svietidlo na streche budovy, ďaleko od objazdu."

 

Kombinácia inovatívneho prístupu a najmodernejšej technológie vytvorila fantastické osvetlenie, ktoré je veľmi pôsobivé večer a v noci a počas dňa je neviditeľné a neruší.