...voľba SGM produktov pre úvodný a uzatvárací ceremoniál bola správna...

Dátum: 21.10.2016
Kategórie: Podujatia 
Súvisiace produkty: G-1 Beam  P-2  P-5  Q-7 

Dizajn olympijských ceremoniálov bol výzvou na ktorú bol najatý Marenghi a jeho tím. Marenghi nebol nováčikom vo svetelnom dizajne pre Olympíjske hry, keďže bol zahrnutý aj do ZOH v Turíne 2006, v Londýne 2012 a tiež do uzatváracieho ceremoniálu v Pekingu v roku 2008 a do otváracieho a uzatváracieho ceremoniálu zimnej Paralympiády v Sochi v roku 2014.

Na návrh dizajnu ceremoniálov v Riu mali len 10 mesiacov, čo je možno považovať za relatívne krátky čas, keďže na ZOH v Turíne pracoval Marenghi 4 roky. Téma ceremoniálov bola už stanovená, takže mohol pracovať na svetelnom dizajne, ktorý sa mal líšiť od bežne používaných na týchto udalostiach.

Aby dizajnér odrazil daný smer, zoskupil zariadenia spolu s cieľom vytvoriť viac definované kľúčové osvetlenie rovnako tiež viac minimalistickú a divadelnú atmosféru. Otvárcí ceremoniál bol skôr jemný a divadelný, zatiaľ čo uzatvárací ceremoniál bol hlavne o párty v brazílskom štýle. Každá časť slávnostného zahájenia mala pridružených umelcov a štýl, témou záverečného ceremoniálu bol karneval a samba.

Výzvou pre dizajnérsky tím bolo vytvoriť rovnováhu medzi projekciou a svietidlami nasvecujúcimi umelcov. Tiež bolo potrebné, aby boli svietidlá výkonné a jednoducho ovládateľné na diaľku. Ďalšími z podmienok, ktoré museli svietidla spĺňať, bola práca svietidiel v každom počasí, keďže brazílske počasie je nepredvídateľné, rovnako aj nízka spotreba energie  a dobré optické ovládanie na diaľku.

Marenghi už nejakú dobu používal produkty SGM a podľa jeho slov sú SGM produkty vybavené tak, aby dokonale splnili tieto podmienky. Preto sa ich rozhodol použiť na realizáciu svojich návrhov. Na oboch ceremoniáloch boli použité produkty výrobcu SGM a to konkrétne:

180 ks Q-7

200 ks P-2

168 ks P-5

112 ks G-1

Q-7 reflektor bol použitý na nasvetlenie pozadia publika pre vytvorenie širokých efektov, a počas promenády športovcov odrážali jednotlivé farby rôznych štátnych vlajok športovcov. Q-7 bol favoritom dizajnéra, vďaka jeho jasným wash efektom a dynamickým efektom, ktoré sú skvelé pre zvýraznenie bodov vo zvukovom sprievode.

Reflektory P-2 boli umiestnené ako svetelné rampy okolo hracej plochy štadióna Maracana a rovnako ako svetelné rampy pre viac ako 50 boxov počas otváracieho ceremoniálu.

P-5 boli použité pri nasvietení boxov cycloramou na slávnostnom zahájení a potom boli prevesené so zmenenou optikou pri nasvietení sedenia športovcov pri uzatváracom ceremoniáli. P-5 boli použité aj na nasvietenie zrkadlových sekcii časti sôch pri záverečných slávnostiach.

Podľa dizajnéra sú svietidlá P-5 a P-2 úžasnými wash svietidlami, sú jasné, kompaktné, efektívne a odolné voči poveternostným podmienkam. Vzhľadom na voliteľné orezávacie klapky boli tiež úplne ovládateľné.

A nakoniec produkty G-1 Beam boli nasadené v otváracom ceremoniáli tesne pod kotlom a umiestnené na podlahe okolo štadióna, pre vytvorenie lúčových efektov po dymových sekvenciách, ako ohňostroje. Marenghi je obzvlášť zamilovaný do malého bezdrôtového beam svietidla vďaka jeho vhodnosti pre podujatia vyžadujúce rýchle nasadenie.

Celý dizajnérsky tím bol s voľbou svietidiel veľmi spokojný a obe slávnosti boli úchvatné aj pre divákov.