Dátum: 21.02.2017
Kategórie: Podujatia 
Súvisiace produkty: Pointe®  BMFL Spot  CycFX 8 

Ľadová šou Prázdniny na ľade sa vrátila v novom šate so svojím predstavením pod názvom Čas. Na jeho tvorbe sa podieľal nový kreatívny tím Live Legends z Amsterdarmu, so svetelným a vizuálnym návrhom od Jeffreyho Goesa, do ktorého zakomponoval viac ako 170 kusov rotačných hlavíc Robe.

Producent šou, Kiki Venhuizen, a nový výkonný producent Jay Smith kontaktovali Live Legends pri hľadaní nového integrovaného návrhu predstavenia, do ktorého chceli zahrnúť svetelné a video vizuály. Výzvu určite predstavovala aj snaha o udržanie doterajšieho veľkého úspechu predstavenia u divákov po celej Európe.

Live Legends sa zameriava na viaceré sektory a žánre – koncerty a živé hudobné podujatia, TV a divadelné produkcie, podnikové a priemyselné podujatia…no toto bola ich prvá šou na ľade.

“Šou Prázdniny na ľade si vyžadovala nový prístup,” vraví Jeffrey, ktorý produkty Robe vo svojej práci používa už asi 4 roky a momentálne predstavuje preňho a pre jeho tím jedným z prioritných dodávateľov osvetlenia.

Prvky scény predstavenia Čas zahŕňali veľkú nafukovaciu kulisu, ktorá sa obopínala okolo hlavnej svetelnej rampy nad ľadovou plochou, a taktiež pohyblivý most pohybujúci sa po ľade. Keďže boli tieto prvky pri príchode Jeffreyho tímu už rozmiestnené, muselo sa osvetlenie umiestniť okolo nich.

Šou pracovala s rôznorodou hudbou, od orchestrálnych klasík, cez ikonického Franka Sinatru, muzikálové hity, až po rock’n’roll a najmodernejšie nabité EDM tracky. To všetko bolo spracované do plynulej rytmickej koláže drámy, štýlu a pohybu.

Veľkou výzvou bolo tiež zosúladenie osvetlenia a video prvkov s rýchlosťou hudby a meniacimi sa kontrastmi predstavenia. “Potrebovali sme preto vytvoriť široké spektrum scén a atmosfér,” vraví Jeffrey, “pre ktoré boli Robe BMFL Spoty, Pointy a CycFX 8 ideálnym riešením.”

Aby dosiahol osvetlenie širokých plôch ľadových blokov v intenzívnych farbách, zoradil 71 kusov CycFX do skupín nad ľadom a to všetko po obvode tanečnej plochy na úrovni zeme. “Dokonale sedia ako základná vrstva tzv. environmentálneho osvetlenia, a taktiež slúžili ako svetelná opona počas zmien scén, čo bolo veľmi efektívne,” komentuje Jeffrey.

Zistil, že vďaka zapusteným LED-kám do zariadenia, CycFX 8 pri umiestnení na zem nesvietia divákom sediacim v najnižších radoch priamo do očí.

46 kusov Pointe bolo rozložených okolo hlavnej svetelnej rampy – umiestnených v priestoroch medzi nafukovacou kulisou – a niektoré z nich boli uchytené na moste.

Použili sa na viacero efektov. S využitím kombinácie zoom-u a frost filtra dokázali kompletne zaplniť ľad. Jeffrey si tieto reflektory vybral aj kvôli ich flexibilite a možnostiam, ktoré pre šou priniesli, pričom ich opísal ako “malé, ľahké, jasné a rozmanité” svietidlá.

54 kusov BMFL Spotov, ktoré si Jeffrey zamiloval, si zvolil pre ich jasnosť, farby, gobá, rýchlosť a vzhľad lúča. “Jednoducho ponúkajú tak veľa…produkujú množstvo rozličných efektov,” nadchýna sa, dodávajúc, že ako aj v prípade Pointov, potreboval zariadenia, ktoré by dokázali pracovať s viacerými úlohami na zvládnutie hudobnej škály a rozsahu jednotlivých umeleckých segmentov predstavenia.

Každé vystúpenie bolo osvetlené hladko a s predstavivosťou, prinášajúc svietivosť farieb, drámu, humor a pohyb na plochu…pracujúc v dokonalej súhre s krasokorčuliarmi.

Svetelný panel obsahoval vyše 1600 stôp, bol naprogramovaný Thomasom Vriesom a bol použitý hlavne za účelom časového kódovania z hudobných trackov s niekoľkými manuálnymi stopami.

Live Legends taktiež vytvorili celý obsah video prvkov predstavenia Čas, ktorý sa zobrazoval na 17,5m širokej a 4m vysokej LED obrazovke na jednom konci ľadovej plochy. Rody van Gessel bol programátorom serveru d3, Ad de Haan umelecky riadil video obsah a Joep Veldhuizen bol hlavným tvorcom generálneho obsahu.

Od uvedenia Pointe do predaja v roku 2013, používa Jeffrey a jeho kolegovia z Live Legends produkty Robe vo svojich projektoch pravidelne. “Toto zariadenie naozaj uviedlo Robe do našej pozornosti,” vraví. Počas jednej zo svojich návštev vo fabrike Robe v Českej republike zachytil BMFL v jeho pred-výrobe, vďaka čomu si uvedomil, že sa Robe začalo “seriózne zlepšovať”, a od uvedenia BMFL série v roku 2014 sa stal pevným zástancom tejto značky.

“Rad BMFL je skutočne skvelý. Každého posunul na novú, vyššiu úroveň, a spolu s radom DL a LEDWashmi tu teraz máme kompletnú škálu naozaj skvelých Robe jednotiek, ktoré môžeme použiť na všetky aspekty osvetľovania.”

Úspešná šou Prázdniny na ľade má momentálne so svojím predstavením Čas turné v Nemecku, do Februára 2017, a od Marca 2017 pokračuje vo Francúzsku.