Budova divadla nadobudla nový šat vďaka svietidlám SGM Q-7 POI a SGM P-5 POI

Dátum: 23.05.2017
Kategórie: Architektúra 
Súvisiace produkty: P-5  Q-7 

V septembri 2017 oslávi Divadlo Andreja Bagara 25. výročie otvorenia a preto vedenie uvažovalo o novom vzhľade prípadne ozvláštnení budovy divadla. Z toho dôvodu sa vedenie divadla rozhodlo vymeniť staré výbojkové svietidlá, ktoré sa už dlhé roky nevyužívali, niektoré z nich sú už nefunkčné a taktiež ich prevádzka bola energeticky náročná.

 

Tieto staré svietidlá boli nahradené novými vysokovýkonnými LED reflektormi určenými pre vonkajšie použitie, od dánskeho výrobcu SGM Lighting. Po vyskúšaní jednotlivých typov svietidiel na požadovaných miestach a odskúšaní sily nasvietenia sa zvolila konfigurácia svietidiel SGM P-5 POI s troma typmi optiky a svietidiel SGM Q-7 POI. Všetky tieto reflektory sú v bielom prevedení a majú možnosť miešania farieb RGBW, aby sa dali dosiahnuť požadované farebné efekty.

Inštalácia svetelnej techniky, kabeláže a riadenia prebehla začiatkom apríla. Na požadované nasvietenie budovy sa celkovo použilo päť kusov SGM Q-7 POI, a deväť kusov SGM P-5 POI. Všetky svietidlá sú riadené nástenným architektonickým ovládačom Stick-DE3.

 

Divadlo sa rozhodlo, že budova bude osvetlená väčšinou bielym svetlom, no k dispozícii je tiež farebné nasvietenie, ktoré sa plánuje využiť predovšetkým pri výnimočných príležitostiach, akými sú napríklad premiérové uvádzanie divadelných hier, významné dni a podobne. Znamená to, že farby osvetlenia sa budú voliť tak, aby zvýraznili alebo charakterizovali danú inscenáciu či príležitosť.

Budova Divadla Andreja Bagara je súčasťou centra Nitry a jednou z hlavných dominánt Svätoplukovho námestia - preto ho vďaka vhodnému nasvieteniu môže čo najlepšie dopĺňať a skrášľovať.