osvetlenie historického stropu hlavnej stanice v Kodani

Dátum: 30.01.2015
Kategórie: Architektúra 
Súvisiace produkty: P-5 

Hlavná stanica v Kodani bola nedávno vybavená 24 kusmi výkonných plošných svietidiel P-5 s cieľom naladiť ju na ešte prívetivejšie miesto pre zhruba 100 000 návštevníkov, ktorí prejdú denne cez jej priestory.

 

Zámerom bolo nasvietiť oblúkové stropy viac než 100 rokov starej železničnej stanice, ktorú tvoria dve 100 metrov dlhé haly, s výškou vyše 20 metrov.

Haly sú vybudované v štýle prvých rokov 20.storočia v tmavozelenej a červenej farbe, ktoré majú na návštevníka temný a ponurý dojem - zvlášť v jesennom a zimnom období. Preto bolo výzvou vytvoriť inštaláciu, ktorá by brala ohľad na originálnosť konštrukcie budovy a zachovala ju.

 

Realizátor Friis-Alstrup vysvetľuje dôvody prečo volil svietidlo P-5 od výrobcu SGM.:

"Chceli sme produkt s vysokým stupňom krytia, pretože prostredie vnútri hlavnej stanice je dosť drsné čo sa týka prachu a trusu z mnohých holubov. Zároveň zákazník preferoval svietidlo, ktoré osvetlí čo najväčšiu plochu s čo najmenším počtom kusov. To bolo možné vďaka SGM P-5 s najnovšou LED  technológiou." A dodáva: "Osobne, moja obľúbená vlastnosť P-5 je jeho jednoduchá konštrukcia a dizajn. Kvôli tomu je P-5 u mnohých preferovaná, v porovnaní s iným svetlami na trhu."

 

Dôležitým faktorom bolo, aby samotné svietidlá neboli viditeľné - tak jediné, čo návštevníci uzrú, je svetelný efekt. Riešením bolo namontovať svietidlá na strechy obchodíkov, ktorú sú umiestnené na 4 miestach vnútri hál. Každé svetlo je montované jednotlivo, na podlahovom stojane, ktorý je dodávaný ako príslušenstvo a priskrutkované cez štyri otvory na základni. Takto sú svietidlá takmer skryté pred zrakmi návštevníkov, ktorí môžu obdivovať nádherné stropy, ich konštrukcie a drevo. Pre každodenné svietenie  sa používa biela ako hlavná a základná farba. Podľa želania zákazníka sú však naprogramované i ďalšie farby, pre účely vytvorenia želanej atmosféry, ako sú napríklad Vianoce, iné sviatky či osobitné udalosti.

"Zákazník je s výsledkom veľmi spokojný a už teraz zvažuje ďalšie svetelné inštalácie. So svietidlom P-5 sme dosiahli želaný efekt na 100%", uzatvára Friis-Alstrup.