..SGM P5 zdobia dominantu nemeckého prístavu...

Dátum: 01.02.2017
Kategórie: Architektúra  Divadlo 
Súvisiace produkty: P-5 

Po 10 rokoch zdĺhavej rekonštrukcie, s cenovkou 10-krát vyššou než bolo pôvodne plánované, je Elbphilharmonie konečne dokončená.

„Pre tento prístav je to neobvyklá stavba, aj keď mnoho budov je tu rovnako z tehál, táto je zo 60. rokov 20. storočia a jej radikálne postavenie bolo naozaj skvelým základom pre koncertnú halu, ktorá sa týmto spôsobom vymyká norme. Vchádza sa do nej cez tzv. „trubicu“, čo je 84m dlhý krytý eskalátor, ktorý si prerezáva cestu bývalým skladom, vedúc návštevníkov hore do vstupnej haly. Apartmány, koncertná sála, luxusný hotel – to všetko sa tu nachádza bok po boku s dychberúcim výhľadom na celé mesto,“ skonštatoval architekt Jacques Herzog.

Projekt sa nezameral len na akusticky dokonalé podanie živej klasickej hudby v supermodernej sále, ale aj na pôžitok z pozorovania mesta spôsobom odlišným od bežných vyhliadkových bodov mesta. Jednotný balkón po všetkých stranách budovy poskytuje 360° panorámu okolo Hamburgu, takže zo severnej strany je viditeľné samotné mesto s budovami, kanceláriami, obytnými domami, ulicami a námestiami, a naopak, z juhu je možné pozorovať rozľahlý prístav. Elbphilharmonie tak sedí priamo na hranici tejto mestskej časti s prístavom.

Dlhoročný projekt sa uzavrel 11. januára 2017, veľkolepým večerným otváracím koncertom, ktorý prevýšil všetky očakávania. Koncert bol vysielaný naživo, takže ho mohli sledovať aj diváci v pohodlí domova.

Za pomoci algorytmu, ktorý bol špeciálne vyvinutý pre túto príležitosť, sa koncert premieňal zo 64 živých audio trackov na vizuálne efekty premietané priamo na vonkajšie steny budovy.

Týmto sa zosúladila hudba s architektúrou v impresívnej ukážke na novej architektonickej dominante nemeckého prístavu.

Za týmto účelom bolo použitých 27 projektorov s celkom viac než 800,000 ANSI,  výsledkom čoho bolo celkové rozlíšenie 17,400 x 2,160 pixelov. Video premietané na steny koncertnej budovy vytvorila agentúra Madhat, ktorá na projekciu využila 24 kusov Panasonic 31K laser projektorov a 3 kusy Barco 40K projektorov.

Počas podujatia sa na osvetlenie a efekty použilo viac než 800 kusov svetelných zariadení. Svetelný dizajnér Jerry Appelt sa rozhodol pre PRG Best Boys, Icon Beams, Clay Paky Mythos a vyše 500 kusov SGM LED washových reflektorov P-5. Tie sú umiestnené po vnútornom obvode vyhliadkového balkóna, osvetľujúc hornú stenu s klenbami. Manažér podujatia Michael Casper zdvôvodnil výber P-5 reflektorov kvôli ich vodeodolnosti, jasnému výstupu a hlavne spoľahlivosti. Výhodou je taktiež znížená spotreba energie na iba 410W a dlhá životnosť až 50.000 hodín. Vďaka vysokému počtu a dômyselnému umiestneniu tak reflektory vytvárajú nespočetné množstvo úchvatných svetelných kreácií. Nová koncertná sála sa tak po rekonštrukcii stala dominantou prístavného mesta.