Dátum: 16.05.2017
Kategórie: Produkty 
Súvisiace produkty:  

Holandský výrobca Resolume svojím softvérom Arena 5 prenecháva užívateľom plnú kontrolu nad riadením video a audio obsahu. Softvér ocenený cenou DJ Mag Tech Awards – Audio-vizuálny produkt roka 2013 umožňuje rýchlu a jednoduchú live mixáž HD videí a pracuje s intuitívnym rozhraním, ktorým riadi akýkoľvek počet videí a efektov.

Všestrannosť využitia softvéru sa prejaví hneď pri jeho prvom použití, či už na jednoduchej obrazovke za DJ-om v miestnom klube, alebo na hlavnom stagei na Ultre – jednom z najväčších hudobných festivalov. S Arenou môžete hrať na neobmedzenom počte obrazoviek.

Skvelá funkcia projekčného mapovania umožňuje kvalitné premietanie na akýkoľvek typ povrchu – či ide o komplexné geometrické konštrukcie, sochy, či celé budovy – Arena to hravo zvládne. Ďalšou neprehliadnuteľnou funkciou tohto servera je samozrejme edge blending, ktorou je možné ultra-hladko a jednotne premietnuť jeden širokoplošný obraz cez dva alebo viac projektorov. Dokonca s ním dokážete vytvoriť 360° obvodovú projekciu. Využitím Areny 5 je možné vyslaním signálu pre reflektory s DMX ovládaním synchronizovať výber farebného osvetlenia so zvoleným vizuálom.  

Editovať môžete aj v skutočnom čase – aplikujte efekty, miešajte, mixujte, strihajte a editujte – všetko na mieste. Arena od Resolume prehrá aj súbory vytvorené v programe Flash alebo Quartz Composer. Všetky vizuálne efekty majú formu pluginov, ktoré je môžné jednoducho rozšíriť stiahnutím nových pluginov, alebo naprogramovať vlastné cez OpenGL. Vrámci audia umožňuje využiť pluginy VST na prehranie obľúbených efektov. Arena dokáže analyzovať audio súbor, čím umožní rytmickú synchronizáciu prehrávanej hudby s akýmkoľvek iným efektom.

Softvér je možné integrovať s inými aplikáciami, napr. Syphon na Apple Mac alebo Spout na Windows, a streamovať vizuálny obsah v skutočnom čase medzi Resolume a inými aplikáciami. S Arenou je dokonca možné integrovať Vami naprogramované aplikácie. Na prácu s Arenou nepotrebujete myš. Jednoducho použite svoj obľúbený MIDI ovládač alebo pracujte priamo s vlastným iPhonom cez OSC. Server je taktiež možné riadiť aj cez svetelný pult, klasicky cez DMX, použitím štandardnej platformy Resolume alebo vytvorením vlastnej.   

So vstupom SMPTE Timecode je možné v Arene prehrať klipy synchronizovane s DJ-om. “Áno, mixujem live,” tvrdí celosvetovo uznávaný DJ Armin van Buuren, ktorý si prácu s Resolume obľúbil a svoju šou vedie spolu s Prioneer CDJ-mi, čo opisuje aj vo svojom videu: https://www.youtube.com/watch?v=m96MbRMzdHQ

Pri vedení veľkolepej šou je taktiež podstatné udržať svetelnú, video a hudobnú zložku v zájomnej rovnováhe. Bas Scheij a Angelo Isenia, známy A-Team pre video a osvetlenie v oblasti elektro hudby, v spolupráci s FOH pre DJ Afrojacka k tejto problematike pristupujú veľmi seriózne. “Ako tím sa snažíme udržať rovnováhu medzi videom a svetlami a nedovoliť, aby jedno prerazilo druhé. LED steny sú dnes neuveriteľne silné, čo nám udržanie správne vyrovnaného výstupu medzi svetlami a videom len komplikuje, či už live alebo v televízii. Rovnováhu najčastejšie dosiahneme ovládaním jasu videa – čo je užitočná funkcia Resolume,” opisuje Bas.

“Úplne súhlasím, je to niečo, o čom sa neustále bavíme. Voláme to teória stopercentného limitu, keďže moje video vie ísť až na 100% a svetlá tiež. No nikdy nechcete, aby šli oba naraz cez 100%. Počas šou si jeden druhému povieme – hej, nie 200% - takže okamžite vieme, že to dávame prisilno. Stále sa je čo učiť, ale snažíme sa to vyrovnať aspoň takto. Čo je tiež veľmi dôležité, je komunikácia počas šou,” doplnil Angelo. 

Krátku ukážku ich práce na koncerte DJ Afrojacka v Tokiu si môžete pozrieť na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=4R3FKrJ7b0M

Bas a Angelo vystupujú free-style, bez SMPTE, MIDI alebo Timecode. Svoje vysoko-kvalitné video prechody a zmeny farieb pripisujú správnemu načasovaniu a vzájomnej komunikácii. Na otázku aké sú ich obľúbené ovládače jednohlasne odpovedajú Resolume. Pre DJ Afrojacka Bas uprednostňuje svetelný panel GrandMA2 od MA Lighting, najmä vďaka jeho nekonečným možnostiam a jednoduchému ovládaniu. Páči sa mu, že s ním môže jednoducho prepojiť Resolume, čo mu napomáha posúvať hranice a neustále inovovať každú šou. Angelo si jednoznačne vyberá Resolume Arena. Pracuje s ňou už od jej druhej verzie a nesmierne mu vyhovuje jej jednoduchosť, zatiaľ čo v sebe ukrýva silné funkcie.

Resolume je ako všestranný softvér plne využiteľný napríklad aj pre divadlá. Na slovenskom trhu sa pre Resolume Arena 5 rozhodlo Divadlo Andreja Bagára v Nitre, ktoré je s ním, ako inak, nadmieru spokojné.