Winnetou! 30 000 metrov štvorcových osvetlených svietidlami SGM P-5

Dátum: 23.08.2016
Kategórie: Iné  Architektúra  Podujatia 
Súvisiace produkty: P-5  P-5 TW  P-5W 

Každý rok v Chorvátsku prebieha Winnetou Festival na pamiatku legendárneho Pierra Brice-a, ktorý stvárnil hlavnú postavu Winnetoua - chýrneho náčelníka Apačov.

V tomto roku, na výročie hercovho úmrtia sa uskutočnila 3-hodinová multimediálna šou na stene hory Tulove Grede. Pomocou 34 reflektorov P5.

 

Jeden z fanúšikov festivalu prišiel predčasom s takýmto nápadom, ktorý sa zapáčil aj organizátorom a cesta pre projekt bola otvorená.

Prvá výzva pre majstrov svetla bolo nájsť vhodné svietidlá. Pre naplnenie vízie hľadali svietidlá do exteriéru, dostatočne robustné ale čo najkompaktnejšie kvôli hmotnosti. (veď to aj treba vyniesť hore;-). Svietidlo má mať vysoký svetelný výkon, voliteľnú šírku lúča. Výber sa nakoniec zúžil na svietidlo P-5 od SGM. Manažér projektu Max Barkow: „Po posudzovaní a testovaní rôznych špičkových svietidiel, voľba padla na P-5, lebo nás tento kúsok presvedčil v každom parametri."

 

Logistika bola ďalší oriešok.

Úzka horská cesta dovoľuje prístup len menším vozidlám. Zo základne tím 12 ľudí povynášal smerom k hore 34 svietidiel, ako aj elektro-agregáty a množstvo kabeláže. Všetko pešo na strmom úseku. Celková príprava zabrala 4 dni. Tím sa dostal do mierneho omeškania kvôli nestabilnému počasiu a kvôli vlkom, ktorí prechádzali lokalitou v čase nočného nastavovania svietidiel.

 

Napokon prišla samotná udalosť. 30 000 štvorcových metrov skaly slúžilo ako epické plátno pre svetelnú šou, ktorá bola doprevádzaná 11 známymi hudobnými skladbami z westernov Karla Maya. Publikum bolo ohromené pestrým a dychberúcim predstavením v prírode.

Šou bola ovládaná zo vzdialenosti 800 metrov.

 

Osvetlenie bolo navrhnuté tak, aby rozšírilo vnímanie prírodného prostredia a aby sa diváci cítili vtiahnutí do hudby a videa. Boli navrhnuté niektoré špeciálne scény, aby zvýraznili črty filmov o náčelníkovi Apačov a život Pierra Brica.

 

Napríklad, na povrch skaly sa zobrazilo indiánske meno, ktoré dal Pierrovi indiánsky kmeň Winnebago (Nebraska, USA). Meno je „Muž dúhy“ a meno bolo zobrazené práve v dúhových farbách.

 

Diváci boli premožení zážitkom, ktorí úžasne spojil históriu, prírodu, hudbu a technológiu do fascinujúceho svetelného predstavenia. Organizátori samotní boli šťastní a nadšení. To je sila kvalitného svetla a profesionálnej roboty.

 

Projektový manažér sa vyjadril, že: „sú radi, že dostali šancu stať sa súčasťou ojedinelého projektu a do budúcna budeme určite rátať so svetelnou technikou od SGM.“

Taktiež naznačil, že sa plánujú prekvapenia pre festivaly v roku 2017 i 2018.