Zrekonštruovaný zimný štadión v Banskej Bystrici rozozvučil nemecký FOHHN.

Dátum: 24.10.2022
Kategórie: Kultúrne domy a kinosály  Produkty  Club & Bar  Stage  Podujatia 
Súvisiace produkty: Linea LX-150  Perform PS-800 pasívny subwoofer  POSEIDON HYBRID 

Zimný štadión v Banskej Bystrici prešiel rozsiahlou stavebnou rekonštrukciou hlavnej a tréningovej haly, čo si vyžiadalo aj inováciu technológií. V priebehu letných mesiacov sme sa pričinili o modernizáciu ozvučenia, komunikačného systému a doplnenie efektových svetiel.

 

Zimný štadión ako taký je náročným prostredím pre správne zvolenie zvukového systému skrz vlhké prostredie s nízkou teplotou, ale hlavne z akustického hľadiska. Práve pri zohľadnení všetkých kritérií sme zvolili ozvučenie zimného štadióna nemeckou značkou FOHHN a to v hlavnej aj tréningovej hale. 

V hlavnej hale sme konkrétne použili stredovýškové reproduktory PT-70 a basové reproduktory PS-800.

Fohhn PT-70 je mimoriadne výkonný pasívny reproduktor z profesionálnej série Perform. Je priam určený na pevné inštalácie do športových hál a štadiónov. V kombinácii so subwoofermi PS-800 zo série Perform dosahuje reproduktor vynikajúce výsledky a preto aj v tejto inštalácií sme ako basovú zložku použili PS-800, ako výkonný pasívny 18 "subwoofer tiež zo série Perform. Celú zvukovú inštaláciu dopĺňajú zosilňovače od toho istého výrobcu FOHHN, ktoré sú svojimi parametrami priamo ušité k daným reproduktorom.

 

Vďaka tejto kombinácii sme docielili čistý, zrozumiteľný a dynamický zvuk s patrične silným zvukovým tlakom, ktorý poskytuje dostatočnú rezervu, čím nedochádza k skresleniu. Zvukový systém pokrýva všetky štyri tribúny, ale aj ľadovú plochu. K samotnému zvukovému systému sme doplnili digitálny zvukový mixážny pult značky YAMAHA, audio prehrávač, káblové a bezdrôtové mikrofóny značky SHURE.

 

Na ozvučenie tréningovej haly sme taktiež zvolili zvukový systém od spomínanej spoločnosti FOHHN s reproduktormi LX-150.

LX-150 je pasívny dvojpásmový lineárny reproduktor určený pre pevné inštalácie, ale aj mobilné aplikácie. Bol vyvinutý tak, aby zabezpečoval špičkovú kvalitu prenosu reči a hudby aj v miestnostiach s náročnou akustikou, ktorou tréningová hala s ľadovou plochou je. Aj tieto reproduktory sú napájané zosilňovačom toho istého výrobcu. Samozrejmosťou je riadenie zvukového systému skrz zvukový mixážny pult značky YAMAHA, bezdrôtové mikrofóny značky SHURE a audio prehrávač. 

 

Výmenu si vyžiadal aj komunikačný systém medzi réžiou, video rozhodcom s miestom časomeračov a moderátorom. Optickou sieťou sme vytvorili tri komunikačné miesta, ktoré môžu medzi sebou komunikovať. Použitý je profesionálny a stabilný systém od svetového výrobcu GREEN GO. Súčasťou dodávky sú aj kompaktné aktívne slúchadlá s mikrofónom, ktoré potláčajú vonkajšie rušenie.

 

Čoraz viac sa na zimné štadióny inštalujú aj efektové svetlá. Ich efekty sa využívajú na vytvorenie pútavej atmosféry počas príchodu hráčov na plochu, pri strelení gólu, pri vhadzovaní buly alebo pohybom po tribúnach počas prestávok. Výnimkou pri tejto rekonštrukcii nie je ani tento zimný štadión a tak sme inštalovali efektové rotačné hlavice od spoločnosti CLF, konkrétne Poseidon Hybrid. Táto voľba bola jasná skrz prostredie, v ktorom efektové svetlo musí  spoľahlivo fungovať. Poseidon Hybrid je rotačná hlavica typu beam/spot/wash s krytím pre použitie v exteriéri. Súčasťou inštalácie bolo dodanie aj kompletného riadenia efektových svetiel.