ROBE aj na svätom mieste...

Dátum: 05.10.2017
Kategórie: Kostoly  Architektúra 
Súvisiace produkty:  

LED reflektory Robe Actor6 a PARFect 100 v týchto dňoch tvoria súčasť architektonického osvetlenia v jednej z najvýznamnejších rímsko-katolíckych budov v Poľsku, v Chráme Božej Prozreteľnosti vo Varšave.

Chrám je stelesnením národnej idey, prvýkrát zrodenej v roku 1791, krátko po prijatí prvej poľskej ústavy. Projekt sa začal nanovo realizovať v roku 2002, v modernej štvrti Wilanów na juhu hlavného mesta pod taktovkou hlavných architektov, Wojciecha a Lecha Szymborskich.

Stavba má priestranný interiér, postavený na 84m2 základe, v ktorom sa nachádzajú impozantné železobetónové stĺpy s výškou 60m. Tie tvoria chrámovú loď a týčia sa v rotundovej galérii s centrálnou sklenenou kupolou na vrchole chrámu.

Stĺpy a prvky interiéru v bledej farbe sú perfektným podkladom pre nasvietenie, a tak sa manažment chrámu rozhodol osloviť svetelných dizajnérov so žiadosťou o vytvorenie návrhu, ktorým by sa doteraz chladné a strohé prostredie chrámu premenilo na teplý, dynamický a zaujímavý priestor.

Budova chrámu sa považuje za dôležité miesto bohoslužby a národný náboženský symbol. S kapacitou 3000 miest a výnimočnou akustikou je skvelým priestorom pre koncerty, orchestrálne recitály a naživo vysielané hudobné eventy. Okrem toho je domovom Národného pantheonu veľkých Poliakov a múzea venovaného pápežovi Jánovi Pavlovi II. a vodcovi katolíckej cirkvi za čias komunizmu, Stefanovi Wyszyńskemu.

Sústava DMX-ovo ovládaných LED reflektorov pozostáva zo 16 kusov Actor 6s – statická verzia legendárneho Robe LEDWash 600 – ktoré sú nainštalované na špeciálnych držiakoch, takže môžu osvetliť rotundu aj z dolnej časti kupoly. Sú doplnené o 80 kusov PARFectov taktiež umiestnených v dolnej časti zaoblených stien kupoly.

Reflektory Actor 6s boli zvolené pre svoju robustnosť a spoľahlivosť. Keďže sú umiestnené na nie veľmi prístupnom mieste, svetelní dizajnéri hľadali zariadenia, ktoré sľubovali dlhú životnosť a minimálnu potrebu údržby.

“PARFecty fantasticky osvetľujú steny v krásnych sýtych farbách,” tvrdí jeden zo svetelných dizajnérov.

Inštalácia so sebou priniesla mnoho výziev. Práca vo výškach, zamedzená práca na väčšine stien s akýmkoľvek typom náradia a ohromná pokládka dátových a napájacích káblov.

Osvetlenie je riadené cez ovládač Pharos, ďiaľkovo prístupný cez iPad.

Chrám od svojho otvorenia hostil už mnoho koncertov a eventov, pri ktorých osvetlenie zohralo dôležitú úlohu pri vyzdvihnutí jedinečnej architektúry stavby a tvorbe harmonického prostredia počas týchto podujatí.